Wood Design – Lövsjö Loghouse

Månadens medlemsföretag på Nuvab är Erik Hjärtfors och Charlott Malmborg. Med passion för hållbarhet, småskalighet och samarbeten har de gjort Wood Design och fabriken Lövsjö Loghouse till ett blomstrande företag mitt bland skog och sjö i djupaste Småland.

Charlott & Erik, vi vet ju att ni driver varsitt företag, hur fungerar det och vilka fördelar ser ni med det?

Från början blir det för oss lite nödvändigt för att få struktur på vem som gör vad och i och med att vi har olika kompetenser och intressen så går det utmärkt. Båda jobbar vi dels med konsultuppdrag vid sidan av och i det gemensamma kring byggnationer så sköter Lotta administration, projektledning och uthyrning. Erik sköter försäljning, tillverkning och montering.

Är man sambo som vi är med boende delvis på olika platser så måste det vara uppgjort kring ekonomi, vem som äger vad, var pengarna kommer in och var dom investeras i. Tryggheten i att veta och vara överens om företaget är väldigt viktigt för att relationen ska funka och hålla livet ut. 

 

Hur är det att driva företag på landsbygden ute i Lövsjö?

Bara bra och det enda vi vet något om eftersom vi inte varit någon annanstans. Platsen är egentligen perfekt, avstånd till storstäderna funkar när högre värderade produkter tvingas ut på vägarna ibland. Vi köpte en liten husfabrik för tre år sedan, efter att vi hyrt den under 6 år, 2 km från vår gård. Den ligger mitt i skogen med allt material vi behöver på traktoravstånd.

 

Vad är det unika med Wood Design och Lövsjö Loghouse och vad är det som har skapar framgångarna?

Både jag och Lotta har lång erfarenhet av just det vi gör nu samt ordentliga utbildningar i botten. Vi har stora nätverk med kollegor, samarbetspartners och kunder över hela Sverige.

Vi har satsat på det som är äkta i material, i koncepten, i kontakter och affärer. När nu hela Sverige tycks skrika efter hållbarhet i allt så ligger vår verksamhet väldigt bra till. Trämaterial i sin naturligaste form går hem överallt. Vi har utvecklat nya idéer och haft tålamod kring gamla och gjort lagom investeringar.

 

Berätta för oss vad som händer hos er just nu? Vad är viktigast just nu och vilka utmaningar står ni inför

Vi bygger nu under våren klart vårt första stora, sålda fritidshus i Skirö utanför Vetlanda, här går mycket av tiden åt med många speciella detaljer såsom flera trädstammar inne i huset, loftgångar och högteknologiska el och ljudlösningar. Så mycket vi hinner så bygger vi på de två första av ca 10 fritidshus i skogsmarken i Lövsjö. Utmaningarna här är som vanligt balansen mellan de stora infrastrukturinvesteringarna och färdigställandet inför kommande turistsäsong. Vi bygger tre stora fullutrustade hus på ca 80kvm samt efter hand ca 8 st. mindre hus som kommer att placeras i träden, i bergsskrevor och på bergsknallar. Vårt koncept själva och till försäljning är att hitta de vackraste platserna och där byggs de coolaste husen för just den platsen.

 

Kan ni avslöja några planer inför framtiden?

Som alla byggföretag så behövs mark att bygga på och vi tittar liksom andra på lämpliga platser och i samarbete med tex skogsägare hitta spännande projekt. Vi tänker att ändamålsenliga fritidshus på en enormt växande turistmarknad är det ekonomiskt bästa du kan göra på skogsfastigheten.

Flera större aktörer vill samverka med oss kring utomhusmiljöer, naturnära inredning och helhetstänk kring hållbarhetsfrågorna. För oss blir det ofta först konsultjobb med att påvisa hur rätt det blir med lokalt producerat ur transport och sysselsättningssynpunkt. Mycket av alternativen till våra produkter kommer från andra sidan Jordklotet idag, hur knäppt det än låter när vi alla här i Småland befinner oss typ i skogen! Det handlar ju också om hur rätt det blir ur de sociala aspekterna med naturens egna former närmare människorna. Det finns mängder av studier och även sunt förnuft som talar för att naturen kommer i städerna på olika sätt.

 

Avslutningsvis – Vilka styrkor ser ni i Vetlanda?

Vetlanda är en väldigt framåt stad med många engagerade människor som vill vara med i utvecklingen. Om vi bara kan fånga upp och förädla allas tankar så har Vetlanda en lysande framtid. Handeln har ju vuxit enormt utanför centrum på 10 år och centrum kommer säkert ifatt med nya och hungriga företagare framöver. Jag tror på mötesplatser av olika slag, kanske ett pop upp-mötescafé där jag kan ta emot mina kunder eller samarbetspartners, ta med husmodeller eller visa bildspel mm. Ett ”Jump” för barn med mycket energi hade funkat ypperligt i Vetlanda.

Bygg och inredningsintresset är stort i Vetlanda och med lite mer lättåtkomligt kapital, tex via crowdfunding eller mentorsprogram, köpare och säljare hittar en finansiär, så är framtiden ljus. Bankerna är just nu en stor bromskloss för alla egenföretagare med investeringsplaner på landsbygden men det finns många andra vägar att ta. Vi tror verkligen på Vetlanda och dess möjligheter.