ICA Maxi

Först ut som månadens medlemsföretag är ICA Maxi. Vi träffade ägaren Stefan Bjälestig för en intervju om om nuläget och hur han ser på framtiden.

 

1.    Stefan, berätta för oss - Vad sker på Ica Maxi just nu?

Det händer väldigt mycket just nu. Vi har under året konverterat till ett helt nytt kyl/fryssystem. Den enskilt största investeringen sedan vi öppnade Maxi i Vetlanda. Den positiva uppsidan med detta är att vi gör en insats för miljön med ett miljövänligt system och minskar samtidigt elförbrukningen avsevärt.
Förutom detta har vi full fokus på vår E-handel. Där kommer vi nu satsa lite extra på företagsförsäljning. Vi har i år fördubblat omsättningen på Online 2018 och budgeterar med att fördubbla den även nästa år.

2.    Vad är det unika med Ica Maxi Vetlanda, och vad är det som har skapar framgångarna? 

Vi har alltid satsat på att vara nära kunden även att vi är en stormarknad. De personliga relationerna vi skapat med våra kunder är ganska unika i Maxiprofilen. Sedan har vi styrkan i vårt sortiment, prisbild och den kvalitet vi kan erbjuda som en riktig stormarknad. En annan sak är det fantastiska samarbete vi har med Oskars konditori.


3.    Vad är det viktigaste för er just nu och vilka utmaningar står ni inför?

En stor utmaning som vi delar med många andra är att hitta medarbetare. Det är stor konkurrens om personal i den högkonjunktur vi levt i ett antal år nu.
En annan stor utmaning som vi jobbar med är omställningen till digital handel. Den frågan är glödhet och vi är på den med de Onlinesatsningar vi gjort och ska fortsätta att göra.


4.    Kan du avslöja några planer ni har inför framtiden?

Jag har alltid levt efter mottot utveckla eller avveckla. Vi väljer utveckla och fortsätter att investera friskt även nästa år. Vi kommer bygga en toppmodern scanning /kassa och förbutikslösning under Q1 2019. Detta gör vi för att kunna sätta ännu mer fokus på växande avdelningarna som Online och kallskänk som är väldigt personalkrävande. Vår kallskänk har haft fantastisk framgång under året och vi fortsätter satsningen på måltidslösningar för kund.

5.    Vi vet ju att du bor växelvis i Kalmar och Vetlanda? Hur ser dina egna planer ut för framtiden?

Familjen bor numera i Kalmar. Ostkusten är hemma för oss och detta har varit vår plan under en längre tid. Jag veckopendlar till Vetlanda och det fungerar alldeles utmärkt. Min personliga plan för Maxi i Vetlanda är satt till 2022. Sedan lägger jag en ny plan efter det. 5 år i taget.

6.    Avslutningsvis – Vilka styrkor ser du i Vetlanda?

Styrkan i Vetlanda är att vi faktiskt har det mesta vi kan förvänta oss av en mindre stad. Vi kanske ändå ska vara lite nöjda med det utbud som finns. Digitaliseringen kommer gå väldigt hårt fram de kommande åren.
Detta ska vi ha respekt för och vi kan inte bromsa det. Men däremot kan vi påverka utvecklingen genom att vara så trogna vi kan för de företag vi redan har på orten och gemensamt med fastighetsägare, näringsliv och kommun göra så bra förutsättningar som bara går för att få ett levande centrum. Det är nyckeln.