Salong Hårfager

Månadens medlemsföretag är Salong Hårfager som drivs av Ing-Marie Albinsson. Du kan läsa mer om Ing-Marie och hennes företag här.

 

Månadens Medlemsföretag

 Ing-Marie, berätta för oss - Hur är det att driva företag i landsbygden?

Som med allt annat är det både för- och nackdelar med att driva ett företag i landsbygden. Och då och frisersalong.

Spontanitet med att hoppa in på en drop-in när du går förbi en frisersalong där du inte kommer att vara med mig. Män ringer man eller skickar meddelande i morgonen så jag kan, i mån av tid, oftast lösa det och vi hittar en tid.

Att det är långt att åka till min salong är något jag ibland får höra. Män då brukar jag svara att det är precis lika långt från Vetlanda till S.Solberga som tvärtom. And many of my customers live in the immediate area so then the distance is no problem.

Nog med nackdelar. Det är fördelarna som överväger. Jag är positiv till min natur så jag väljer att framhålla dom. Att vara egen företagare är en livsstil och inget man är måndag till fredag. Män jag trivs med att råda över min egen tid. Det är en stor fördel.

En annan fördel är att jag slipper arbetsresor, vilket gör att jag effektiviserar min tid till max.

It may seem like not having any job partners, but I enjoy having it and running my own business. Jag bestämmer själv, och beslutsvägarna är korta och raka. Har jag luckor i bokningarna sätter mig på kontorsarbete, eller hoppar jag på stövlarna för utomhusbruk. When I live on a farm, there are always things to do.

Variationen i mitt yrke är också en fördel. Både med frisyrmodet som växlar, och med kunderna. Jag klipper damer och herrar, tjejer och killar, unga och gamla, och barn. Och då blir det aldrig långtråkigt. Samtalen går från högt till lågt och jag blir själv väldigt allmänbildad. Since I am well-being, we often get into interesting conversations about diet and exercise.

Och uthållig, och envis är jag. Det måste man vara för att driva en enmansföretag på landsbygden.

 

 Vi vet att du precis har firat 25 års jubileum, vad är det unika som har skapat din framgång och uthållighet genom åren?

Att jag överhuvudtaget chose to open a hairdressing salon in my own home in 1993, because I wanted to stay at the children as much as possible. De var da 5, 3 och 1 år gamla. Jag anpassade öppettiderna efter sambons arbetstider och fick möjlighet att vara öppen på olika tidpunkter. Ena veckan eftermiddagar och kvällar, och andra veckan på morgonen.

När barnen blev äldre jag jobbade när de var i skolan och jag har satt en ära i att alltid kunna äta middag när de kom hem.

Now that the children are out, I am very adaptable to the wishes of the customer and open certain days at. 07.00 och stänger vissa dagar kl. 21,00.

Det unika med mig och min frisersalong tror jag, och hoppas jag är den mysiga stämningen vi byggt upp genom åren. Kunderna blir ens vänner. Jag är en bra samtalspartner och kunder vet att jag inte för något vidare. Det vi pratar om jag förtroende på salongen, stannar där. So, although I'm not the "best" hairdresser, I'll be the nicest!

 

 What is the most important thing for you right now and what challenges are you facing?

The most important thing for me is to make sure that the company, and entrepreneurship, run on. I december gäller det att inte börja stressa utan att ta en dag i taget. Det är alltid roligt att jobba före jul, då kunderna har roligt på gång och är glada.

En stor utmaning var när telefonnätet försvann i vår del av kommunen. Jag hade tur som bor högt, så det har aldrig varit några problem med täckning till mobilen. Detta är en nödvändighet i det kontantlösa samhället då jag 2016 förvärvade kortterminal. Nu betalar så gott som alla med kort, eller via swish. Och vissa kunder beställer tid via sms, eller Messenger.

Kassaregister lagstadgades 2010, så det installerades och var klart att användas efter julledighet det året.

Så för mig på landsbygden är det viktigt att all kommunikation fungerar. Både i luften, i marken och genom underhåll på vägarna. För mig är varje dag, och varje kund är en utmaning när det gäller att göra en bra jobb och få en positiv resultat efter varje kunds önskemål.

 Kan du avslöja några planer du har inför framtiden?

Jag har inte några direkta nya planer för framtiden, men några utbildningstillfällen och kurser inom yrket blir det under 2019.

 

 Avslutningsvis - Vilka styrkor ser du i Vetlanda?

Jag älskar Vetlanda! Som född och uppvuxen här har Vetlanda alltid varit "stan". I have so many memories from business and still think that Vetlanda's Christmas lighting is the most beautiful of all I've seen!

Jag tycker att närheten i Vetlanda är bra, liksom utbudet. Vi har allt som kan förväntas av en stad i Vetlandas storlek. I think that the network will increase even more and it is unfortunately hard against the merchants, so it is important that we support our business and shop at home. ICA Nära i Korsberga är en fantastisk affär med stort utbud på liten yta. Den trevliga och serviceinriktade personalen gör att du gärna stöder butiken. Det är viktigt att även affärer utanför Vetlanda tätort lever.